Njemački ADAC je napravio testove ljetnih guma za sezonu 2012.

El. posta Stampa PDF

ADAC je osnovan davne 1903. godine kao Deutsche Motorradfahrer-Vereinigung. ADAC je sa preko 17.000.000 članova, najveći auto-moto klub u Evropi. Izdaje časopis ADAC Motorwelt, koji se štampa u 14.000.000 primjeraka i najčitaniji je časopis u Njemačkoj te jedan od najčitanijih časopisa u Evropi.

ADAC testovi se uzimaju kao relevantni testovi u gumarskoj industriji radi svoje opsežnosti, preciznosti, dugogodišnjeg iskustva, procesa testiranja i ostalih karakteristika potrebnih za kvalitetno testiranje guma u svim uslovima za ljetnu sezonu.

Za sezonu Ljeto 2012 ADAC je testirao gume u tri kategorije, a to su: mala putnička guma 165/70R14, srednja putnička guma 205/55R16 i SUV guma 215/65R16 za terenska vozila.
U sva tri testiranja za sezonu Ljeto 2012 je pobjednik Continental.

U testiranju 165/70R14 je pet proizvođača dobilo najbolju ocjenu „Vrlo preporučljiva“, a to su : Continental, Michelin, Pirelli, Apollo i Barum. Najveće iznenađenje je nova Barumova guma Brillantis-2 koja se ove godine našla u društvu najboljih guma svijeta. Continental je uvjerljivo najbolji u  kriteriju potrošnje goriva, Michelin je pobjednik testiranja na mokroj i klizavoj  površini, Continental i Pirelli su se iskazali u karakteristikama kočenja pri raznim brzinama, Continental stvara najmanju buku i najbolji komfor prilikom kretanja dok Fulda koja je dobila ocjenu „Gut“ ima najbolje rezultate u broju pređenih kilometara uz Infinity koji je „Nepreporučljiv“.Drugo testiranje je bilo u najčešćoj dimenziji na tržištu EU i u sve češćoj dimenziji na BiH cestama, a to je 205/55R16. U ovoj dimenziji je takođe samo pet proizvođača dobilo ocjenu „Vrlo preporučljiva“, a to su: Continental, Goodyear, Dunlop, Bridgestone i Semperit.
Continental se pokazao sjajan u ocjeni kočenja i ponašanja po mokroj i klizavoj podlozi, Goodyear nema ni jednu slabost osim visoke otpornosti na habanje tj. tvrdoće smjese, Dunlop je izuzetno dobar po suvoj cesti i za veliki broj kilometara, Bridgestone pruža izuzetno visok stepen sigurnosti i dobra je radi niske potrošnje goriva. Od niže rangiranih guma Uniroyal se pokazao izuzetno dobar kao „kišna guma“ po mokroj i klizavoj podlozi, Pirelli i Hankook po niskoj potrošnji goriva, a Yokohama i Pirelli po niskoj buci koju proizvode prilikom kretanja. Treba primijetiti da najmanje goriva troše gume proizvođača Semperit i Hankook sa ocjenom „1,7“.

U trećem testiranju ove godine testirana je najčešća „džipovska“ 4x4 guma, a to je 215/65R16.
U ovom testiranju SUV guma samo su dvije gume dobile ocjenu „Vrlo preporučljiva“, a to su Continental i Pirelli, dok je samo jedna guma dobila ocjenu „Nepreporučljiva“ za vožnju,  a to je Sava Intesa SUV. Goodyear, Hankook i Bridgestone nisu dobile najbolju ocjenu radi lošeg ponašanja po mokroj i klizavoj cesti dok je Verdestein bio uz Continental najbolji u kategoriji ponašanja po mokroj i klizavoj podlozi. Goodyear SUV gume su se pokazale najbolje u habanju tj. potrošnji same gume i samim time mogu preći najviše kilometara sa svojim trenutnim gaznim slojem za sezonu ljeto 2012. Sava je pala na testiranju ponajviše iz razloga što je na testu ponašanja po mokroj i klizavoj podlozi dobila ocjenu „5,3“ što je ravno tri puta lošije od rezultata koji je postigao Verdestein. Pošto su vozila na ovim gumama obično velika i teška treba primijetiti da najmanje buke prilikom kretanja proizvode gume Goodyear i Hankook. Zanimljivo je i testiranje prenosa snage na podlogu odnosno „stepena trakcije“ gume sa podlogom u kojem su se najbolje pokazale gume proizvođača Pirelli.


 

Prodaja i servis akumulatora

Preduzeće Autounion je zastupnik firmi: AKOM, Varta, Duracell, Topla, Energizer, Vesna i Dynamic. U našem centru možete izvršiti ispitivanje ispravnosti, izdavanje sertifikata ispravnosti i zamjenu akumulatora u garantnom roku.

Besplatna montaža i balansiranje

U vulkanizerskoj radnji koja se nalazi u sklopu Autounion centra nudimo Vam  besplatnu montažu i balansiranje za sve gume kupljene u našoj prodavnici.

Reglaža prednjeg trapa

U servisnom centru Autounion u ponudi je nova usluga reglaže prednjeg trapa za sve vrste automobila. Reglaža se vrši sa najmodernijim uređajem Geoliner 550 Prism.