ADAC test ljetnih guma za sezonu 2013

El. posta Stampa PDF

ADAC je osnovan davne 1903. godine kao Deutsche Motorradfahrer-Vereinigung. ADAC je sa preko 17.000.000 članova, najveći auto-moto klub u Evropi. Izdaje časopis ADAC Motorwelt, koji se štampa u 14.000.000 primjeraka i najčitaniji je časopis u Njemačkoj te jedan od najčitanijih časopisa u Evropi.

Njemački ADAC (www.adac.de) je napravio nova testiranja ljetnih guma za sezonu 2013.
Testovi su napravljeni u dvije kategorije, a to su: „high performance“ gume u dimenziji 225/45R17 i „medium segment“ u dimenziji 185/60R15.

Continental i Michelin pobjednici testiranja.

U testu visokog segmenta 225/45R17 pobjednik je CONTIENTAL SportContact5, a u srednjem segmentu 185/60R15 pobjednik je MICHELIN Energy Saver +.


Ljetne gume bolje nego ikada.
Zanimljivo je izdvojiti da su ljetne gume na testovima prošle bolje nego ikada u zadnjih 40 godina otkad ADAC provodi testiranja. ADAC-ovi inženjeri preporučuju kupovinu kvalitetnijih guma jer se već nakon 5.000 pređenih kilometara dolazi do ušteda u vidu manje potrošnje goriva na kvalitetnijim gumama uz značajnu razliku u vijeku trajanja guma, sigurnosti na cesti i voznim osobinama u svim testiranim uslovima.

Analiza rezultata testiranja.
U dimenziji 225/45R17 (Škoda Octavia) je čak sedam proizvođača dobilo najveću moguću ocjenu „vrlo dobar“ i to sljedećim redosledom: Continental, Goodyear, Dunlop, Michelin, Vredestein, Hankook i Semperit.
Po suvoj podlozi u dimenziji 225/45R17 najbolje rezultate ima Goodyear, za kišu je najbolji Continental, za nisku potrošnju goriva najbolji je Semperit, a za one koji žele da im guma dugo traje najbolji je Pirelli.
U dimenziji 185/60R15 (VW Polo) je čak devet proizvođača dobilo najveću moguću ocjenu „vrlo dobar“ i to sljedećim redosledom: Michelin, Continental, Dunlop, Goodyear, Vredestein, Bridgestone, Nokian, Fulda i Semperit.
Po suvoj podlozi u dimenziji 185/60R15 najbolje rezultate ima Dunlop, po kiši su najbolji Goodyear, Dunlop i Continental, za nisku potrošnju goriva Goodyear i Dunlop te za dugotrajnost gaznog sloja Michelin.


Četiri od 38 testiranih ljetnih guma ispitanih od strane ADAC proglašene su vrlo lošima. 16 guma dobilo je ocjenu "dobar", dok je 14 njih dobilo ocjenu "zadovoljavajuće". ADAC je vrlo zadovoljan s rezultatima testa. U 40 godina koliko se bave testiranjima, nikada se nisu susreli sa tako dobrim rezultatima, odnosno velikim izborom dobrih modela. ADAC je posebno zadovoljan testovima na mokroj cesti, gdje su se nove gume pokazale boljim od svojih prethodnika.

 

Tabela 1. Grafički prikaz rezultata uza dimenziju 225/45R17


Tabela 2. Grafički prikaz rezultata za dimenziju 185/60R15


 

Prodaja i servis akumulatora

Preduzeće Autounion je zastupnik firmi: AKOM, Varta, Duracell, Topla, Energizer, Vesna i Dynamic. U našem centru možete izvršiti ispitivanje ispravnosti, izdavanje sertifikata ispravnosti i zamjenu akumulatora u garantnom roku.

Besplatna montaža i balansiranje

U vulkanizerskoj radnji koja se nalazi u sklopu Autounion centra nudimo Vam  besplatnu montažu i balansiranje za sve gume kupljene u našoj prodavnici.

Reglaža prednjeg trapa

U servisnom centru Autounion u ponudi je nova usluga reglaže prednjeg trapa za sve vrste automobila. Reglaža se vrši sa najmodernijim uređajem Geoliner 550 Prism.