Razumijevanje oznaka na gumama

El. posta Stampa PDF

Indeks nosivosti, indeks brzine, starost gume, konstrukcija, tip gume. Sve to i još toga ćete naći na bočnoj strani gume. Sve osnovne podatke možete dobiti ako jednostavno pročitate sve što se nalazi ispisano.

Tip gume Određuje pravilnu upotrebu gume. P (ili ako slova nema) znači da je riječ o putničkoj gumi. LT znači da je to guma za lagana teretna vozila.

Širina gume Širina gume od boka do boka izražena u milimetrima. Ova je guma široka 215 milimetara.

Poprečni presjek Omjer između visine poprečnog presjeka gume i njezine širine. 65 znači da ta visina iznosi 65% širine gume.

Konstrukcija Govori nam o tome kako je guma sastavljena. R označava radijalnu konstrukciju, a odnosi se na kordne uloške. Ti kordni ulošci zapravo su slojevi tkanine koja čini konstrukciju gume i teku radijalno od stope do stope gume. B znači da guma ima dijagonalnu konstrukciju, tj. da kordni ulošci teku od stope do stope dijagonalno preko gume, a slojevi uložaka složeni su u izmjeničnom smjeru da ojačaju jedan drugi.

Promjer točka Širina točka od jednoga kraja do drugoga. Promjer ovoga točka je 15 palaca ili inča.

Indeks nosivosti Označava najveće opterećenje u funtama koje guma podnosi kod pravilnog pritiska vazduha. Vrijednost najvećeg opterećenja naći ćete na boku u funtama i kilogramima.

Indeks brzine Označava najveću dopuštenu brzinu vožnje s gumom. H znači da guma ima najveću radnu brzinu 210 km/h. Ta se oznaka odnosi samo na brzinsku izdržljivost gume i NE preporučujemo da prekoračite zakonski određeno ograničenje brzine; uvijek se pridržavajte ograničenja brzine.

DOT Oznaka DOT znači da guma zadovoljava važeće sigurnosne standarde koje određuje Ministarstvo transporta SAD (DOT). Blizu se nalazi identifikacioni ili serijski broj gume – kombinacija brojeva i slova do dvanaest znakova.

 

Prodaja i servis akumulatora

Preduzeće Autounion je zastupnik firmi: AKOM, Varta, Duracell, Topla, Energizer, Vesna i Dynamic. U našem centru možete izvršiti ispitivanje ispravnosti, izdavanje sertifikata ispravnosti i zamjenu akumulatora u garantnom roku.

Besplatna montaža i balansiranje

U vulkanizerskoj radnji koja se nalazi u sklopu Autounion centra nudimo Vam  besplatnu montažu i balansiranje za sve gume kupljene u našoj prodavnici.

Reglaža prednjeg trapa

U servisnom centru Autounion u ponudi je nova usluga reglaže prednjeg trapa za sve vrste automobila. Reglaža se vrši sa najmodernijim uređajem Geoliner 550 Prism.