Novosti

NOVO! Zamjena ulja automatskog mjenjača

Zamjena ulja automatskog mjenjača spada u redovne periodične servisne intervencije i neophodno je odraditi u predviđenom intervalu. Preventivnom zamjenom ulja poboljšavaju se performanse mjenjača, unapređuje se komfor i efikasnost u vožnji i mogu se spriječiti ozbiljni i veoma skupi kvarovi.

Zašto je potrebna zamjena ulja automatskog mjenjača?

Brojni su razlozi za neophodnost zamjene ulja u automatskom mjenjaču. Optimalno podmazivanje omogućava nesmetan rad komponenti automatskog mjenjača, štiti mjenjač od preranog habanja i kvarova i omogućava efikasnu i udobnu promjenu brzina. Dotrajalo ulje ne podmazuje dovoljno dijelove automatskog mjenjača tako da se komponente brže troše, brzine se teže mjenjaju, skraćuje se radni vijek i stvaraju se naslage koje onemogućavaju normalan rad mjenjača.

Zamjenom ulja mogu se riješiti sledeći problemi:

  • Kašnjenje pri promjeni brzina;
  • Grubo ili nepouzdano ponašanje mjenjača;
  • Vibracija vozila pod opterećenjem;
  • Trzaji kod zaustavljanja ili parkiranja.

Koliko često se mjenja ulje u automatskom mjenjaču?

Proizvođači vozila propisuju interval zamjene ulja u automatskom mjenjaču vašeg automobila. Osim toga što ulje gubi svojstva prilikom rada, ono je takođe podložno starenju. Kod starijih modela automatskih mjenjača ulje i filter trebalo bi da se mjenjaju na 30-50.000 km. Kod novih generacija automatskih mjenjača proizvođači predlažu da se ulje i filter nikada u vijeku vozila ne mjenjaju, osim u slučaju kvara. To se ipak u praksi pokazalo kao nešto što stvarno smanjuje vijek mjenjača. Zato je preporuka mnogih servisera da prvi servis automatskog mjenjača treba uraditi na 100-120.000 km, a nakon toga na svakih 60-80.000 km. To podrazumjeva zamjenu ulja i filtera ulja automatskog mjenjača.

Zamjena ulja se preporučuje čak i u vozilima sa doživotnim rokom trajanja mjenjačkog ulja.

Zamjenu ulja automatskog mjenjača preporučljivo je uraditi ukoliko nemate podatak da li je i kada ulje mijenjano, npr. pri kupovini polovnog vozila. Takođe je, kao prvi korak, poželjno zamjeniti ulje u slučaju da primjetite bilo kakvu nepravilnost u radu automatskog mijenjača.

Zamjena ulja automatskog mjenjača ne podrazumeva da će time biti riješeni problemi ili nepravilnosti u radu automatskog mjenjača. Postoji mogućnost da je mjenjač neodržavan ili da postoji mehanički kvar tako da sama zamjena ulja ne daje željene rezultate. U takvim slučajevima, kao opciju, nudimo uslugu ispiranja automatskog mjenjača.

Ukoliko smatramo da se ispiranjem mjenjača neće riješiti simptomi koje ste uočili, nudimo mogućnost popravke automatskog mjenjača.

U našem autoservisu zamjenu ulja vršimo pomoću najsavremenije mašine SPIN ATF SDRIVE 4500

Sve vijesti

Možda Vas interesuje