Novosti, Zanimljivosti

Veliki test 16 ljetnih guma: Ovo su tri najbolje preporuke za sezonu 2024.

Na tradicionalnom testu ljetnih guma koje provodi Hrvatski autoklub u saradnji s evropskim partnerima testirano je 16 različitih proizvoda u dimenziji 215/55 R17, koju koriste manja porodična SUV-vozila…..

Kako navodi HAK, najvišu i najnižu ocjenu niko nije zavrijedio, no zato su tri gume vrlo preporučljive, čak 12 ih je preporučljivih i samo jedna djelimično preporučljiva.

Trojac najboljih dolazi iz redova Continentala (2,0), Michelina (2,1) i Kumha (2,3).

Dok je Continental s premijerno testiranim modelom PremiumContact 7 postavio jasne standarde na području sigurnosti zahvaljujući iznadprosječnim karakteristikama, isto se može reći i za Michelin Primacy 4+ na području zaštite okoline.

Treći udarni igrač u ovom trilingu – Kumho Ecsta HS52, otprilike je u r nivou Michelina na području sigurnosti, odnosno Continentala na području zaštite okoline. Ovdje svakako treba naglasiti da je jedino Michelin dobio vrlo preporučljivu ocjenu u obje najvažnije kategorije te se s pravom smatra izuzetno ujednačenom gumom.

image

Continentalu i Kumhu to nije pošlo za rukom zato što su na području zaštite okoline dobili samo preporučljivu ocjenu, jer su im proizvodi – relativno teški. Ipak, u jednoj kategoriji Continental je doslovno pomeo konkurenciju. U kočenju na mokroj podlozi od 80 km/h do nule, prvi sljedeći se zaustavio tek 2,6 metara nakon Continentalove linije, te se u trenutku kad je Continental potpuno stao drugoplasirani Michelin kretao brzinom od čak 23 km/h.

Najslabiji je bio Goodride, koji se zaustavio velikih 6,6 metara nakon Continentala, te se u trenutku kad je Continental stao kretao brzinom od nevjerojatnih 35 km/h. U zaključku priče o najboljima dodajmo da su sva tri proizvođača uspjela stvoriti pneumatike koji se diče iznadprosječnom predviđenom kilometražom i visokom izdržljivošću.

Četiri proizvođača ostala su bez ocjene vrlo preporučljivo zbog samo jedne desetinke u ukupno ostvarenom rezultatu (2,6), i to su: Debica, Dunlop, Bridgestone i Fulda.

Međutim, koliko su bili blizu, toliko su bili i daleko, jer gotovo ni jedan od spomenutih pneumatika nije dobio ocjenu vrlo preporučljivo u dvije najvažnije kategorije (jedino se Bridgestone s prvi pua testiranim modelom Turanza 6 istaknuo na području zaštite okoline).

Hankook Goodyear ostali su dvije desetinke kratki do skupine najboljih (2,7), a Falken tri (2,8). Hankook prvenstveno zato što je pokazao manje nedostatke na mokroj podlozi (unatoč kvalitetnoj ekološkoj komponenti), dok je Goodyear čak bio najbolji na polju zaštite okoline, ali nije impresionirao na polju sigurnosti niti po karakteristikama na suvoj podlozi.

Posljednja petorka iz zlatne sredine (Nexen, Goodride, Sailun, Semperit i Linglong) platila je danak nešto slabijim rezultatima na području sigurnosti.

Na začelju ovoga poretka našao se Vredestein, i to ne zbog sigurnosne komponente (štoviše, bio je sasvim solidan i na suhom, i na mokrom), nego zbog ekologije i uticaja na okolinu.

image

I na kraju nekoliko korisnih savjeta kod kupovine novih guma: provjerite da sve imaju isti datum proizvodnje i ostale tehničke komponente, provjerite da ste odabrali isti model od istog proizvođača, nemojte birati nove gume proizvedene prije više od tri godine te, ako je moguće, izaberite najnovije modele jer su tehnički najnapredniji, piše HAK.

Prednosti i nedostaci testiranih guma

Continental PremiumContact 7

vrlo preporučljivo

+ ujednačena guma, najbolja na testu na suvom, najbolja na testu na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, niska potrošnja goriva

– manji nedostaci kod akvaplaninga, relativno teška guma

Michelin Primacy 4+

vrlo preporučljivo

+ ujednačena guma, sigurna na suvom, sigurna na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina i mala potrošnja goriva

– manji nedostaci kod akvaplaninga

Kumho Ecsta HS52

vrlo preporučljivo

+ ujednačena guma, sigurna na suvom, sigurna na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, vrlo izdržljiva guma, niska potrošnja goriva

– manji nedostaci kod akvaplaninga, teška guma

Debica Presto UHP 2

preporučljivo

+ sigurna na suvom kod vožnje na limitu, rubno dobra predviđena kilometraža, rubno vrlo izdržljiva guma, mala težina i mala potrošnja goriva

– manji nedostaci kod povratnih informacija s upravljača na suvom, manji nedostaci na mokrom

Dunlop Sport Maxx RT2

preporučljivo

+ sigurna na suvom, rubno dobra predviđena kilometraža, rubno izdržljiva guma, rubno mala težina i mala potrošnja goriva

– manji nedostaci na mokrom

Bridgestone Turanza 6

preporučljivo

+ dobra kod akvaplaninga, dobra predviđena kilometraža, vrlo izdržljiva guma, vrlo niska težina i niska potrošnja goriva

– mali nedostaci na suvom, manji nedostaci na mokrom

Fulda SportControl 2

preporučljivo

+ rubno sigurna na suvom, mala težina i mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u udobnosti vožnje na suvom, manji nedostaci na mokrom, samo zadovoljavajuća predviđena kilometraža

Hankook Ventus Prime4

preporučljivo

+ rubno sigurna na suvom kod vožnje na limitu, dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina i mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u udobnosti vožnje na suvom, manji nedostaci na mokrom

Goodyear EfficientGrip Performance 2

preporučljivo

+ ekološki učinkovita guma, rubno dobra na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina i mala potrošnja goriva

– nedostaci na suvom

Falken Ziex ZE310 Ecorun

preporučljivo

+ rubno dobra na mokrom, dobra predviđena kilometraža, vrlo mala potrošnja goriva

– manji nedostaci na suvom, manji nedostaci na mokrom, najteža guma na testu

Nexen N’Fera Primus

preporučljivo

+ dobra zaustavna dužina na suvom i mokrom, mala težina i mala potrošnja goriva

– nedostaci na suvom, nedostaci na mokrom, jedva zadovoljavajuća predviđena kilometraža

Goodride Solmax 1

preporučljivo

+ dobra zaustavna dužina na suvom, niska potrošnja goriva

– manji nedostaci na suvom, nedostaci na mokrom, samo zadovoljavajuća previđena kilometraža

Sailun Atrezzo ZSR2

preporučljivo

+ dobra zaustavna dužina na suvom, rubno dobra na mokrom, niska potrošnja goriva

– nedostaci na suvom, manji nedostaci na mokrom, samo zadovoljavajuća previđena kilometraža

Semperit Speed-Life 3

preporučljivo

+ rubno dobra na mokrom, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma

– slabo upravljiva na suhom

Linglong Sport Master

preporučljivo

+ dobra zaustavna dužina na suvom, rubno dobra zaustavna dužina na mokrom, izdržljiva guma, rubno učinkovita guma

– slabo upravljiva na suvom, nedostaci na mokrom

Vredestein Ultrac

djelomično preporučljivo

+ sigurna na suvom, sigurna na mokrom, mala težina i mala potrošnja goriva

– mala predviđena kilometraža, samo zadovoljavajuće izdržljiva guma

Sve vijesti

Možda Vas interesuje